Hoogheemraadschap volgt ontwikkeling rode blauwalg Zevenhuizerplas

Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

hhsk-rode-blauwalg-260x220In de Zevenhuizerplas is rode blauwalg geconstateerd. Het hoogheemraadschap houdt deze ontwikkeling nauwlettend in de gaten. Regelmatig worden er monsters genomen. De blauwalg kan gezondheidsklachten veroorzaken.

De roodkleurige blauwalg - Planktonthrix rubescens – komt voor in koud water en groeit voornamelijk in de winter, wanneer de temperatuur laag is.

Bij veel zonlicht groeit de rode blauwalg flink. Het kan dan toxinen vormen. Mensen en dieren kunnen daarvan ziek worden. Het is dan ook raadzaam contact met het water te vermijden, wanneer er blauwalg aanwezig is in het water.

Deze soort blauwalg is een winterbloeier en verdwijnt uiteindelijk vanzelf. Hoe snel dat gebeurt, is afhankelijk van de hoeveelheid zon. Zolang de winterzon flink blijft schijnen, blijft er waarschijnlijk ook rode blauwalg in de plas aanwezig.

Het voorkomen van rode blauwalg zegt niets over de waterkwaliteit in de plas. Onderzoeken wijzen uit dat de samenstelling van het water niet anders is dan in andere jaren. In de Zevenhuizerplas betekent dat goed tot zeer goed.

Half april starten de metingen voor het zwemwaterseizoen. De provincie is verantwoordelijk voor het zwemwater en geeft gedurende het zwemwaterseizoen advies af over de kwaliteit van het zwemwater. Het zwemwaterseizoen gaat echter pas 1 mei van start. De controle van de waterkwaliteit - het bemonsteren - wordt uitgevoerd door het hoogheemraadschap.

Zie voor meer informatie: www.schielandendekrimpenerwaard.nl.